ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΤΡΟΝ ΙΣΙΑΣ ΦΟΥΣΤΑΣ


Όπως σας υποσχέθηκα αρχίζω τις αναρτήσεις με τις οδηγίες και τεχνικές για εύκολη, διασκεδαστική, δημιουργική και οικονομική ραπτική.

Πως σχεδιάζουμε το πατρόν μας

Χρειαζόμαστε μία μεγάλη λευκή κόλλα, χάρακα, μεζούρα και ένα καμπυλόγραμμο. Αν δεν έχουμε καμπυλόγραμμο, μπορούμε να σχεδιάσουμε την καμπύλη με το χέρι.
 Μετράμε την διάμετρο της μέσης μας, της περιφέρειας και την απόσταση από την μέση ως την περιφέρεια και σημειώνουμε τα νούμερα. Αποφασίζουμε το μήκος που θέλουμε να έχει η φούστα και επίσης σημειώνουμε το νούμερο.
Τα δικά μου μέτρα είναι :
Μέση 86 εκ,
Περιφέρεια 104 εκ
Απόσταση μέσης – περιφέρειας 20 εκ και
Επιλέγω μήκος 60 εκ
Διαιρούμε το νούμερο της μέσης και της περιφέρειας με το 4. Έτσι έχουμε
Μέση 86 εκ / 4 =   21,5 εκ.
Περιφέρεια 104 εκ / 4 = 26 εκ.

ΠΙΣΩ

Στην κόλλα μας σχεδιάζουμε με τον χάρακα μία οριζόντια γραμμή 3 εκ κάτω από την κορυφή της κόλλας μας.
Σημειώνουμε αριστερά Α και δεξιά Β. Η απόσταση από το Α στο Β πρέπει να είναι 50-60 εκ.
Από Α και Β σχεδιάζουμε με κάθετες γραμμές ορθές γωνίες προς τα κάτω 60 εκ (το μήκος που έχω επιλέξει) και σημειώνουμε Γ και Δ.
Από το Α και το Β μετράμε προς τα κάτω 20 εκ και σημειώνουμε Ε και Ζ. Ενώνουμε το Ε με το Ζ.
Από το Α μετράω προς το Β 21,5 εκ + 2 εκ για το πενσάκι και σημειώνω Η. Από το Η μετράω 1 εκ προς τα επάνω και σημειώνω Θ.
Από το Α μετράω προς το Ε 1 εκ και σημειώνω Ι.
Με το καμπυλόγραμμο ή με το χέρι με καμπύλη γραμμή ενώνω το Θ με το Ι.
Από το Ε προς το Ζ μετράμε 26 εκ και σημειώνουμε Κ, το ίδιο από το Γ προς το Δ και σημειώνουμε Λ. Ενώνουμε το Κ με το Λ.
Από το Α μετράμε 9 εκ προς το Η και σημειώνουμε Μ.  Από το Μ μετράμε αριστερά 1 εκ και 1 εκ δεξιά. Επίσης από το Μ κάθετα προς την γραμμή Ε-Ζ μετράμε 12 εκ και τραβάμε κάθετη γραμμή και σημειώνουμε Ν. Ενώνουμε το Ν και με τα δύο σημεία αριστερά και δεξιά του Μ και έτσι σχηματίζουμε το πίσω πενσάκι.
Τέλος ενώνουμε το Κ με το Θ με το καμπυλόγραμμο και το πίσω μισό πατρόν της φούστας είναι έτοιμο.
  


ΕΜΠΡΟΣ

Με τον ίδιο τρόπο σχεδιάζουμε και το εμπρός μισό της φούστας.  Επειδή όμως το εμπρός κομμάτι είναι πάντα μεγαλύτερο από το πίσω στις διαστάσεις της μέσης και της περιφέρειας προσθέτουμε από 2 εκ. Έτσι έχουμε :
Μέση 86 εκ / 4 =   21,5 εκ. + 2εκ = 23,5 εκ
Περιφέρεια 104 εκ / 4 = 26 εκ. + 2 = 28 εκ

Από το Β μετράω προς το Α 23,5 εκ + 2 εκ για το πενσάκι και σημειώνω Ξ. Από το Ξ μετράω 1 εκ προς τα επάνω και σημειώνω Ρ.
Με το καμπυλόγραμμο ή με το χέρι με καμπύλη γραμμή ενώνω το Β με το Ρ.

Από το Ζ προς το Ε μετράμε 28 εκ και σημειώνουμε Ο, το ίδιο από το Δ προς το Γ και σημειώνουμε Π. Ενώνουμε το Ο με το Π.
Από το Β μετράμε 10 εκ προς το Ξ και σημειώνουμε Σ.  Από το Σ μετράμε αριστερά 1 εκ και 1 εκ δεξιά. Επίσης από το Σ κάθετα προς την γραμμή Ε-Ζ μετράμε 8 εκ και τραβάμε κάθετη γραμμή και σημειώνουμε Τ. Ενώνουμε το Τ και με τα δύο σημεία αριστερά και δεξιά του Σ και έτσι σχηματίζουμε το πίσω πενσάκι.
Τέλος ενώνουμε το Ο με το Π με το καμπυλόγραμμο και το εμπρός μισό πατρόν της φούστας είναι έτοιμο.


 Όταν έχεις αυτό το βασικό πατρόν, έχεις τα πάντα για την φούστα.
Για παράδειγμα, αν θέλεις στενή φούστα στην γραμμή Γ-Λ και Π-Δ αφαιρείς από 2,5 εκ, συνολικά 5 εκ.
Αν θέλεις εβαζέ πάλι στην περιοχή Γ-Λ και Π-Δ προσθέτεις από 4 εκ, συνολικά 8 εκ.
Υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές που μπορείς να κάνεις αν χρησιμοποιήσεις την φαντασία σου.
Στην επόμενη ανάρτησή μου θα μοιραστώ μαζί σας τις τεχνικές για την κοπή της φούστας.8 σχόλια:

 1. ολα κατανοητα βρε κοριτσια, αλλα μετα στο τελος με την πενσα τι κανω? πως την μεταφερω στο υφασμα μου?αφαιρω το τριγωνακι που δημιουργει η πενσα και δεν το μεταφερω καθολου στο υφασμα ή το μεταφερω κ αυτο κ μετα τι κανω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αντιγράφεις ΟΛΑ τα σημάδια του πατρόν πάνω στο ύφασμα σου με το σαπουνάκι ραπτικής και την πένσα φυσικά. Κόβεις και ξεκινάς το ράψιμο με τις πένσες, μετά ενώνεις το πίσω, εώς το σημείο που θα μπει το φερμουάρ. κατόπιν τις πλαϊνές ραφές, κάνεις πρόβα και αν όλα είναι όπως τα θέλεις, γαζώνεις. Γαζώνεις ξεκινώντας πάλι από τις πένσες.
  Ελπίζω να βοήθησα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. θα ήθελα να επισημάνω δύο στοιχεία. Καλύτερα οι καμπύλες να γίνονται με καμπυλόγραμμο για να είναι ομαλές, επίσης η απόσταση στο πενσάκι υπολογίζεται με βάση την απόσταση στηθους θηλή με θηλή δια δύο και τέλος στο εβαζέ βάζουμε έως δύο εκατοστά σε κάθε πλευρα. Επίσης η περιφέρεια στριφώματος του μπροστινού μέρους είναι δύο εκατοστά μεγαλύτερη από το πίσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εάν βάλεις τέσσερα εκατοστά εβαζέ στη φούστα θα γίνει σα καμπάνα (από προσωπική πείρα μιλάω)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ ωραίο και απλό το μάθημά σου... Για μεγαλύτερη ευκολία στις καινούριες μοδιστρούλες, προτείνω κάποια εύκολα χαρακτηριστικά του βιοτεχνικού πατρόν:
  1) από τη μέση ως τη μπάσκα,την οριζόντια δηλαδή γραμμή των γοφών,δεν χρειαζόμαστε μέτρημα! Για ένα φυσιολογικό ύψος γυναίκας, μετράμε απλώς 17 εκατοστα. Αν το ύψος μας είναι πανω από 1,70, μετράμε 19 εκατοστά. Το αποτέλεσμα είναι πάντα τέλειο.
  2)Για το πενσάκι του εμπρός μέρους, αρκεί να μετρήσουμε από το κέντρο της φούστας 10 εκατοστά,οπου θα σημειώσουμε το κέντρο του. Στο πίσω μέρος της φούστας, το κέντρο της πένσας πέφτει ακριβώς στο κέντρο του 1/4 της περιφέρειας.
  3)Επειδή αυτό το πατρόν είναι όντως το βασικό της κλασσικής φούστας, αρκεί να στενέψουμε το πατρόν μας (μόνο στον ποδόγυρο) από το πλάι δυο εκατοστά.Θα έχουμε μια υπέροχη γραμμή pencil.
  Eλπίζω να βοήθησα
  Θερμά συγχαρητήρια για το blog
  Μrs Lydia
  Δημιουργία μόδας, νυφικών
  και βραδινών ενδυμάτων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. θ ηθελα ν σ ρωτησς τ τρια εκ.. που λεσ στν αρχη δεν κτλβα τ εννοεισ μπορεις ν μ εξηγησεις λιγο εκει που ξεκινας τ σχεδιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφήνεις ένα περιθώριο τριών εκ στην κορυφή του χαρτιού σχεδιασμού σου και μετά σχεδιάζεις την οριζόντια γραμμή στην κορυφή. Αυτό γίνεται γιατί αν πρόσεξες στο σχέδιο Νο 3, βγαίνουμε λίγο προς τα πάνω έξω από την οριζόντια γραμμή της κορυφής, οπότε μας χρειάζεται λίγο περιθώριο. Ελπίζω να κατάφερα να γίνω κατανοητή. Στην διάθεσή σου για ότι άλλο χρειάζεσαι!!!!!!!

   Διαγραφή
 7. sthn periptwsh p de thelw na exw penses apla tis kleinw sto patron k kovw??h prepei na uparxoun opwsdhpote??gia yfasma kaparntina...

  ΑπάντησηΔιαγραφή