Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ
Αυτό είναι το παντελονάκι που σας έλεγα. Πως σας φαίνεται το φινίρισμα της φόδρας στο παντελόνι? Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ. Το βρίσκω πολύ επαγγελματικό.
Το πατρόν που ακολούθησα είναι το ίδιο με αυτό σε προηγούμενη ανάρτηση μου, μη μόνη διαφορά του είναι ότι αυτό είναι σείσια γραμμή.
Επαναλαμβάνω τις οδηγίες για το πατρόν του παντελονιού.


ΚΛΑΣΙΚΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ

ΕΜΠΡΟΣ
Η βάση του παντελονιού είναι η περίμετρος της περιφέρειας δια του 4.
Σχηματίζουμε ένα τετράγωνο με πλευρές ίσες με το 4ο της περιφέρειας.
Χωρίζουμε το τετράγωνο με κάθετη γραμμή ακριβώς στην μέση και την προεκτείνουμε τόσο όσο το μήκος που θέλουμε να έχει το παντελόνι.
Στο τέλος της καθέτου τραβάμε την οριζόντια γραμμή στριφώματος. Για να σχεδιάσουμε την γραμμή του γόνατου, μετράμε από την γραμμή στριφώματος έως την κάτω οριζόντια γραμμή του τετραγώνου, διαιρούμε δια του 2. Στην μέτρηση αυτή προσθέτουμε 3 εκ. Για την τοποθέτηση της γραμμής γόνατου μετράμε από την γραμμή στριφώματος προς το τετράγωνο και σημειώνουμε το αποτέλεσμα της μέτρησης μας. Στο σημείο ακριβώς αυτό είναι η γραμμή του γόνατου. Τραβάμε οριζόντια γραμμή, παράλληλη του στριφώματος.  Αριστερά και δεξιά του σημείου του γόνατου και του σημείου στριφώματος επεκτείνουμε 11 εκ τις γραμμές μας και τις ενώνουμε.

Α-Β, Β-Δ, Δ-Γ και Γ-Α,   όλες οι πλευρές είναι 26 εκ (περιφέρεια/4). Ε-Η = 72 εκ (μάκρος παντελονιού : 72/2=36+3=39 εκ) Από το Η μετράμε προς τα πάνω39 εκ και εκεί σημειώνουμε την γραμμή του γόνατου. Από το σημείο αυτό βγαίνουμε αριστερά και δεξιά 11 εκ και σημειώνουμε Θ και Ι. Από το Θ επεκτείνουμε την κάθετη προς τα κάτω μέχρι την γραμμή στριφώματος και σημειώνουμε Κ. Το ίδιο από το Ι και σημειώνουμε Λ.
Από το σημείο Β μπαίνουμε αριστερά 2 εκ και σημειώνουμε Μ. Από το σημείο Δ βγαίνουμε δεξιά 3 εκ και σημειώνουμε Ν.
Από το σημείο Μ μετράμε προς τα αριστερά 21,5 εκ (μέση/4) + 2 εκ για το πενσάκι = 23,5 εκ και σημειώνουμε Ο. Από το σημείο Ε μετράμε προς τα κάτω 8 εκ και βάζουμε ένα σημάδι, από το Ε πάλι πηγαίνουμε 1 εκ αριστερά και 1 εκ δεξιά για να σχηματίσουμε το πενσάκι. Από το Γ βγαίνουμε αριστερά 3 εκ και σημειώνουμε Ξ. Ενώνουμε το Ο με το Ξ και το Ξ με το Θ με το καμπυλόγραμμο.  Από το Μ κατεβαίνουμε με ευθεία κάθετη γραμμή προς την οριζόντια γραμμή Γ-Δ. Σταματάμε 4-5 εκ πριν και ενώνουμε με το καμπυλόγραμμο με το σημείο Ν. Στην συνέχεια και πάλι με το καμπυλόγραμμο ενώνουμε το Ν με το Ι.

ΠΙΣΩ
Με το μπλε χρώμα σημειώνεται το πατρόν του πίσω του παντελονιού. Σχεδιάζεται πάνω στο πατρόν του εμπρός για μεγαλύτερη ευκολία. Από το σημείο Β, αριστερά 9 εκ και 3 εκ επάνω  σημειώνουμε 1. Από το σημείο 1 μετράμε προς τα αριστερά 23,5 εκ (21,5 = περίμετρος μέσης/4 + 2 εκ για το πενσάκι) προς την γραμμή Α-Β και σημειώνουμε 2. Ενώνουμε σημεία 1 και 2 με το καμπυλόγραμμο. Από το σημείο Γ βγαίνουμε αριστερά 5 εκ και σημειώνουμε 3. Ενώνουμε τα σημεία 2 και 3 με το καμπυλόγραμμο. Από το σημείο Δ βγαίνουμε δεξιά 5,5 εκ και σημειώνουμε 4. Ενώνουμε τα σημεία 1 και 4 με το καμπυλόγραμμο. Αριστερά και δεξιά στα σημεία του γόνατου και του στριφώματος βγαίνουμε έξω από 1 εκ.                      
Ενώνουμε τα σημεία 3 και 5 και τα σημεία 4 και 6 με το καμπυλόγραμμο. Ενώνουμε τα σημεία του γόνατου με τα σημεία του στριφώματος με ευθείες κάθετες γραμμές.
Και το πατρόν μας είναι έτοιμο.

Στο πατρόν δεν υπάρχουν περιθώρια γαζώματος. Στο κόψιμο για περιθώρια ραφής αφήνουμε για τις πλαινές ραφές περ. 2,5 εκ, επάνω 1εκ, για το στρίφωμα 4 εκ και για το φερμουάρ 4 εκ.
Το ύφασμα που χρειάζεται είναι 1,5 φορά το μήκος μας σε διπλόφαρδο.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Η κεντρική γραμμή του πατρόν πρέπει να είναι παράλληλη με την ούγια και σε ίση απόσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου