Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ "ΚΑΡΥΔΑΚΙ" ΜΕ ΜΕΛΙ

Ένα από τα ωραιότερα και πιο παραδοσιακά γλυκά του τόπου μου είναι το γλυκό κουταλιού "καρυδάκι".  Είμαστε ορεινό χωριό (980 μ υψόμετρο) και έχουμε πολλές καρυδιές. Για αυτό τον λόγο, έχουμε ειδικευτεί σε γλυκά που έχουν σαν κύριο συστατικό το καρύδι, όπως το γλυκό που προανέφερα, τον μπακλαβά, τα σκαλτσούνια.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πήγαμε στο χωριό να ψηφίσουμε και με αυτή την ευκαιρία και αφού ήταν κυρίως η κατάλληλη εποχή, μαζέψαμε καρυδάκια για να φτιάξουμε γλυκό.
Ίσως είμαστε ο μοναδικός τόπος στην Ελλάδα, που φτιάχνουμε το καρυδάκι όχι μόνο με ζάχαρη, αλλά και μέλι και αυτό το καθιστά μοναδικό και εξαιρετικά γευστικό.

Στο γλυκό αυτό δεν ισχύει αυτό που λέμε "δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο".
Θέλει και κόπο. θέλει και τρόπο και κυρίως θέλει και χρόνο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν

100 καρυδάκια
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό μέλι1. Μαζεύουμε τα καρυδάκια αυτήν την εποχή που ακόμα είναι τρυφερά και δεν έχουν δημιουργήσει το ξύλινο περίβλημα που τα περικλείει.
2. Τα κόβουμε πάνω και κάτω και τα καθαρίζουμε (όπως τα μήλα) και τα χαράσσουμε (3-4 χαρακιές)
 Προσοχή : Φοράμε γάντια γιατί διαφορετικά θα μαυρίσουν τα χέρια μας και δεν θα καθαρίζουν ούτε με χλωρίνη, παρά μόνο με το πέρασμα των ημερών.
3. Τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό για περίπου 15 ημέρες και αλλάζουμε το νερό κάθε 2 ημέρες.

4. Σε 15 ημέρες και αφού ελέγξουμε ότι έχουν ξεπικρίσει τα βγάζουμε από το νερό.
5. Σε μία άλλη λεκάνη έχουμε διαλύσει 3 κουταλιές ασβέστη σκόνη σε 3 κιλά νερό. Το έχουμε αφήσει να καθίσει και να καθαρίσει.
6. Παίρνουμε το ασβεστόνερο προσεκτικά από πάνω και το ρίχνουμε στα καρύδια, ίσα να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε 1 ώρα. Αυτό το κάνουμε για να είναι τραγανά αργότερα τα καρυδάκια. Αν θέλουμε μπορούμε να το παραλείψουμε αυτό το βήμα.
7. Ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά τα καρυδάκια και τα βάζουμε να βράσουν με νερό μέχρι να μαλακώσουν.
8. Στην συνέχεια χύνουμε το νερό και προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας με τα καρυδάκια ένα ποτήρι κρύο νερό, την ζάχαρη και το μέλι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι (επειδή έχει το μέλι, μην ξεχάσετε να το ξαφρίσετε).
9. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Επειδή αυτό το γλυκό έχει μέλι, που είναι φυσικό συντηρητικό, αν φυσικά είναι καλά δεμένο το σιρόπι, μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου για πολλά χρόνια.


Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου