Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΣΤΕΝΟ (ΤΥΠΟΥ ΚΟΛΑΝ)

ΣΤΕΝΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ (ΤΥΠΟΥ ΚΟΛΑΝ)
Όλα τα παντελόνια σχεδιάζονται και ράβονται πάνω στην ίδια λογική. Αν το θέλουμε στενό αφαιρούμε εκατοστά από την γραμμή του γόνατου και του στριφώματος. Αν θέλουμε φαρδύ προσθέτουμε. Στο συγκεκριμένο (που στην ουσία είναι τροποποίηση προηγούμενης ανάρτησης μου) και είναι τύπου κολάν, καλό θα ήταν να προσέξουμε το ύφασμα μας, εγώ θα πρότεινα ένα ελαστικού τύπου ύφασμα, ώστε να έχει καλύτερη εφαρμογή. Τώρα αν δεν σας αρέσει αυτή η πρόταση και θέλετε οπωσδήποτε να φτιάξετε κολάν, καλό θα ήταν να προσαρμόσετε από ένα φερμουάρ, στην εσωτερική ή και γιατί όχι στην εξωτερική πλευρά κάθε πατζακιού.
ΕΜΠΡΟΣ
Η βάση του παντελονιού είναι η περίμετρος της περιφέρειας δια του 4.
Σχηματίζουμε ένα τετράγωνο με πλευρές ίσες με το 4ο της περιφέρειας.
Χωρίζουμε το τετράγωνο με κάθετη γραμμή ακριβώς στην μέση και την προεκτείνουμε τόσο όσο το μήκος που θέλουμε να έχει το παντελόνι.
Στο τέλος της καθέτου τραβάμε την οριζόντια γραμμή στριφώματος. Για να σχεδιάσουμε την γραμμή του γόνατου, μετράμε από την γραμμή στριφώματος έως την κάτω οριζόντια γραμμή του τετραγώνου, διαιρούμε δια του 2. Στην μέτρηση αυτή προσθέτουμε 3 εκ. Για την τοποθέτηση της γραμμής γόνατου μετράμε από την γραμμή στριφώματος προς το τετράγωνο και σημειώνουμε το αποτέλεσμα της μέτρησης μας. Στο σημείο ακριβώς αυτό είναι η γραμμή του γόνατου. Τραβάμε οριζόντια γραμμή, παράλληλη του στριφώματος.  Αριστερά και δεξιά του σημείου του γόνατου και του σημείου στριφώματος επεκτείνουμε 8 εκ τις γραμμές μας και τις ενώνουμε.

Α-Β, Β-Δ, Δ-Γ και Γ-Α,   όλες οι πλευρές είναι 26 εκ (περιφέρεια/4). Ε-Η = 72 εκ (μάκρος παντελονιού : 72/2=36+3=39 εκ) Από το Η μετράμε προς τα πάνω 39 εκ και εκεί σημειώνουμε την γραμμή του γόνατου. Από το σημείο αυτό βγαίνουμε αριστερά και δεξιά 8 εκ και σημειώνουμε Θ και Ι.  Από το σημείο Η του στριφώματος, πηγαίνουμε αριστερά και δεξιά από 4,5 εκ. και σημειώνουμε Κ και Λ. Ενώνουμε το Θ με το Κ και το Ι με το Λ με ευθείες γραμμές. 
Από το σημείο Β μπαίνουμε αριστερά 2 εκ και σημειώνουμε Μ. Από το σημείο Δ βγαίνουμε δεξιά 3 εκ και σημειώνουμε Ν.
Από το σημείο Μ μετράμε προς τα αριστερά 21,5 εκ (μέση/4) + 2 εκ για το πενσάκι = 23,5 εκ και σημειώνουμε Ο. Από το σημείο Ε μετράμε προς τα κάτω 8 εκ και βάζουμε ένα σημάδι, από το Ε πάλι πηγαίνουμε 1 εκ αριστερά και 1 εκ δεξιά για να σχηματίσουμε το πενσάκι. Από το Γ βγαίνουμε αριστερά 3 εκ και σημειώνουμε Ξ. Ενώνουμε το Ο με το Ξ και το Ξ με το Θ με το καμπυλόγραμμο.  Από το Μ κατεβαίνουμε με ευθεία κάθετη γραμμή προς την οριζόντια γραμμή Γ-Δ. Σταματάμε 4-5 εκ πριν και ενώνουμε με το καμπυλόγραμμο με το σημείο Ν. Στην συνέχεια και πάλι με το καμπυλόγραμμο ενώνουμε το Ν με το Ι.

ΠΙΣΩ
Με το μπλε χρώμα σημειώνεται το πατρόν του πίσω του παντελονιού. Σχεδιάζεται πάνω στο πατρόν του εμπρός για μεγαλύτερη ευκολία. Από το σημείο Β, αριστερά 9 εκ και 3 εκ επάνω  σημειώνουμε 1. Από το σημείο 1 μετράμε προς τα αριστερά 23,5 εκ (21,5 = περίμετρος μέσης/4 + 2 εκ για το πενσάκι) προς την γραμμή Α-Β και σημειώνουμε 2. Ενώνουμε σημεία 1 και 2 με το καμπυλόγραμμο. Από το σημείο Γ βγαίνουμε αριστερά 5 εκ και σημειώνουμε 3. Ενώνουμε τα σημεία 2 και 3 με το καμπυλόγραμμο. Από το σημείο Δ βγαίνουμε δεξιά 5,5 εκ και σημειώνουμε 4. Ενώνουμε τα σημεία 1 και 4 με το καμπυλόγραμμο. Αριστερά και δεξιά στα σημεία του γόνατου και του στριφώματος βγαίνουμε έξω από 1 εκ.                      
Ενώνουμε τα σημεία 3 και 5 και τα σημεία 4 και 6 με το καμπυλόγραμμο. Ενώνουμε τα σημεία του γόνατου με τα σημεία του στριφώματος με ευθείες γραμμές.
Και το πατρόν μας είναι έτοιμο.

Στο πατρόν δεν υπάρχουν περιθώρια γαζώματος. Στο κόψιμο για περιθώρια ραφής αφήνουμε για τις πλαϊνές ραφές περ. 2,5 εκ, επάνω 1εκ, για το στρίφωμα 4 εκ και για το φερμουάρ 4 εκ.
Το ύφασμα που χρειάζεται είναι 1,5 φορά το μήκος μας σε διπλόφαρδο.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Η κεντρική γραμμή του πατρόν πρέπει να είναι παράλληλη με την ούγια και σε ίση απόσταση.

TIP ; Αν σας βγει λίγο φαρδύτερο από ότι θέλετε, φορέστε το ανάποδα (το μέσα-έξω) και σημειώστε με καρφίτσες πόσο θέλετε να το στενέψετε και γαζώστε ξανά τις πλαϊνές ραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου